Van oud goud nieuw draagbaar sieraad laten maken

||43||
arrow arrow

Zonde om te laten liggen

‘Op het moment dat ik de oorbellen kreeg, wist ik dat ik ze niet vaak zou dragen’

Na jaren een vaste juwelier te hebben gehad, wilde Aad graag een keer iets anders aan zijn vrouw cadeau doen. Iets unieks, speciaal voor de bijzondere persoon die zij voor hem is. Zo kwam hij na een korte zoektocht op internet uit bij Goudsmid Juwelier Marijke Mul. Marijke ontwerpt sieraden op basis van iemands persoonlijkheid, verhaal en emotie.

Inmiddels hebben Aad en Joke al verschillende sieraden bij Marijke laten maken, waaronder een armband van oud goud en van sieraden die niet meer gedragen werden. “Het is eigenlijk vreselijk zonde om sieraden die je niet draagt te laten liggen”, vertelt Joke. “Daarom hebben we alles verzameld wat we aan ‘oud goud’ hadden liggen en aan Marijke gevraagd wat ze ervan kon maken. De aanleiding voor dit idee was een paar oorbellen van een goede vriendin, die ik na haar overlijden op verzoek van haar kinderen kreeg.”

Persoonlijk gesprek

Joke was ontzettend blij met het mooie gebaar van de kinderen van haar overleden vriendin, maar ze wist op het moment dat ze de oorbellen kreeg dat ze de oorbellen niet vaak zou dragen. Joke heeft namelijk een heel andere stijl: “Ik hou van sierlijke en tegelijk stoere sieraden. Een sieraad dat niet opvalt vanwege de uitbundigheid, maar vanwege het bijzondere ontwerp en de kwaliteit. Daarom zocht ik naar een goed alternatief om de oorbellen toch te dragen. In een persoonlijk en positief gesprek met Marijke, kwamen we tot de conclusie dat een aanpassing aan de oorbellen niet voldoende was. Omdat ik vaak veel emotionele waarde hecht aan een sieraad, moest het een eenvoudig en tijdloos sieraad worden. Iets dat overal goed bij past, zodat ik het de rest van mijn leven dagelijks zou willen dragen.”

‘Oud’ goud

Marijke had al eerder een prachtige ring voor Joke ontworpen, en op basis van dit ontwerp kwam ze met het design voor een bijpassende armband. Het ontwerp staat voor Joke’s vrienden, familie en Joke zelf. Alleen was er meer goud voor de vervaardiging van dit ontwerp nodig dan het goud van de oorbellen. Daarom inventariseerde Aad en Joke wat ze thuis nog hadden liggen aan sieraden die ze niet droegen. Aad: “Na het overlijden van mijn oma heb ik een zegelring gekocht van het geld dat ik van haar erfenis kreeg. Nadat mijn vader overleed heb ik een andere massieve ring laten maken en droeg ik de eerste zegelring niet meer. Ook met de trouwring van mijn vader deed ik eigenlijk niks. Verder had Joke nog een hanger van haar moeder en een versleten armband liggen. Het was best lastig om te beslissen wat we wel of niet voor de nieuwe armband zouden gebruiken. Maar uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat het juist een mooie gedachte is om van zoveel verschillende sieraden van dierbaren in één sieraad te verwerken. Er zitten nu meerdere verhalen in de armband en dat is een erg mooie gedachte.”

Armband van dierbaren

Dankzij de sieraden die ze nog hadden, kwamen Joke en Aad een heel eind met het gewicht aan goud dat voor de armband nodig was. Er moest alleen een beetje nieuw goud aan worden toegevoegd om de kwaliteit van het edelmetaal hoog te houden. Uiteindelijk is Joke enorm blij met het eindresultaat. Joke: “We hebben er geen moment spijt van gehad dat we onze ‘oude’ sieraden hebben gebruikt voor één armband. Dit sieraad draag ik ten minste. Ik word er zelfs steeds blijer van, ook omdat ik er vaak complimenten over krijg. Binnenkort ga ik langs Ben, de weduwnaar van mijn goede vriendin, om het resultaat te laten zien. De oorbellen van zijn vrouw zijn natuurlijk niet meer herkenbaar, maar ik verwacht niet anders dan dat hij het ook een mooi sieraad vindt geworden.”

Reacties

Mees 14 Augustus 2018

Hoi Marijke e.a, Ik heb een gouden ringetje liggen thuis die ik graag wil om laten smelten tot een simpele ring voor mijn vriendin. Het is een teer, dun ringetje met wat versiersels en neppe steentjes erin. Aan de binnenkant staat "750" geinscribeerd (18 karaat goud, ben ik achter gekomen). Kun je mij een prijs indicatie geven van het omsmelten en op maat maken (52 mm omtrek volgens mij, weet ik niet zeker nog). Ik hoor graag verder van je! Mees

Naam
E-mail*
Uw bericht
 
 

Abonneer je op de nieuwsbrief

* indicates required