11.10.2017

De Goudsmid en z’n hangmotor…

Sieraden maken is een veelzijdig vak. Je moet als goudsmid echt jaren naar school, veel ervaring opdoen en talloze technieken beheersen om tot een mooi eindresultaat te komen. Een hangmotor is daarom een onmisbaar item in het atelier van een goudsmid. Je spant er verschillende soorten gereedschappen in en kan er veel verschillende handelingen mee verrichten. Dankzij de nieuwe hangmotoren in ons atelier gaat het sieraadmaken nog wat preciezer. 

Sieraden duizendpoot

Net als bij een naaimachine wordt de hangmotor bediend met een voetpedaal zodat je beide handen vrij hebt. Met de ene hand kun je een ring, hanger, ketting of ander sieraad vasthouden en met de andere hand vrij wordt de boor aangedreven doordat je de hangmotor vasthoudt. Afhankelijk van het gereedschap dat je erin spant kun je met een hangmotor boren, frezen, schuren of polijsten. Het boren is om gaatjes te maken, het frezen om bepaalde vormen te maken, het schuren om grove oneffenheden te verwijderen en het polijsten om het sieraad te laten glimmen. 

Roteren of hameren?

De hangmotor maakt roterende bewegingen, maar kan ook vervangen worden door een soort drilboor: het hamerhandstuk. Hiermee worden edelstenen gezet. Het materiaal kan ermee over een steen worden gesmeed.

Wat een rust

Naast het feit dat de nieuwe hangmotoren een stuk stiller zijn dan onze oude motoren (is dat even fijn werken voor onze goudsmeden),  kunnen ze ook veel langzamer roteren. Hierdoor kunnen goudsmeden veel voorzichtiger en preciezer werken. Dat scheelt een hoop onnodig gepriegel, waardoor wij weer sneller jouw sieraad af kunnen hebben.