Muzikale troost in een assieraad

||43||
arrow arrow

Het handgemaakte persoonlijke sieraad van Marrije staat bol van de symboliek over haar relatie met Jan, de overleden liefde van haar leven. In september 2018 zakte hij tijdens een wandeling op straat in elkaar. Een moment dat op haar netvlies gebrand staat en waar ze het niet graag over heeft. Liever vertelt ze over wie Jan was, de liefde die ze voor hem voelt en de troost die ze vindt in het sieraad dat ze in teken van hun liefde liet maken.

Hoe kwam je op het idee om een sieraad te laten maken met de as van Jan?

“Dat was eigenlijk een proces. Jan is gecremeerd en vooraf dacht ik dat ik hem wilde uitstrooien in de natuur, zodat hij op die manier altijd om me heen zou zijn. Achteraf is dat een heel abstract gevoel. Sinds ik de urn heb opgehaald, staat hij bij mij thuis. Ik had me vooraf niet gerealiseerd hoe fijn ik het vind om de as van Jan toch bij me te hebben en met een sieraad draag je de as natuurlijk altijd dichtbij. Daarom besloot ik dat ik een assieraad in de vorm van een hanger wilde.”

Hoe heb je het ontwerpproces bij Marijke ervaren?

“Ik dacht: ‘Als ik het doe, doe ik het goed.’ Ik wilde daarom een compleet persoonlijk ontwerp en dat is precies wat ze bij Sieraad Laten Maken doen. Niet alleen het eindresultaat is belangrijk, maar ook het proces daarnaartoe. Na wat Googlen kwam ik op een ontwerp uit met twee cirkels.

Eenmaal met Marijke om tafel vertelde ik mijn verhaal en waar ik naar op zoek was. Ik weet niet of het altijd zo gaat, maar ik ervaarde het ontwerpproces als een heel mooi samenspel tussen mijn wensen en voorkeuren en Marijke haar empathie, enthousiasme en creatieve geest. Later gaf ze de afwerking van het ontwerp over aan haar collega-goudsmid Sue, die op dezelfde fijne wijze werkt.

Het is uiteindelijk geen ingewikkeld ontwerp geworden, zoals ook terug te zien is in ons interieur, hou ik van strak. Maar je staat versteld van hoeveel keuzes er nog te maken zijn: mat, glanzend, strak, afgerond, kleur, hanger-oogje, een stijve of soepele ketting en ga zo maar door. Zelfs op de dag dat ik de hanger definitief ging bestellen heb ik nog keuzes gemaakt. Het zijn echt kleine kunstwerkjes waaraan je kunt blijven schaven.”

Kun je uitleg geven over het ontwerp?

“Marijke opperde in ons eerste gesprek om de twee cirkels die ik op internet had gevonden, naar elkaar toe te laten lopen als twee levens die samenkomen. Dat vond ik zelf ook een mooi idee. De diamant is een verwijzing naar onze trouwringen. Ook kwamen we al vrij snel uit op vijf strepen aan de onderzijde van de hanger die gitaarsnaren en een aangepaste muziekbalk vormen. De zwarte diamanten op de snaren vormen een fragment van het nummer While my guitar gently weeps; één van de meest favoriete nummers van Jan. Hoewel hij zelf geen gitaar kon spelen, noch muzieknoten kon lezen, hield hij enorm van gitaarmuziek. Hij was zelfs adviseur van de Haarlemse bluesband John the Revelator . Er ging geen CD bij hen de deur uit voordat Jan er naar geluisterd had. Ook maakte hij voor een select groepje vrienden zelf CD’s met gitaarmuziek die hij While their guitars gently wheep noemde, naar het originele nummer van The Beatles. Het was voor mij dus gelijk duidelijk welk nummer op het sieraad kwam.

De achterkant van de hanger is gevuld met brandweerrood hars. Rood omdat ik van primaire kleuren hou en het natuurlijk de kleur van de liefde is. Om de juiste kleur te krijgen heeft Sue nog aardig wat tests gedaan, eerst was het een soort roze, maar uiteindelijk was het de juiste kleur. De as ligt onzichtbaar onder het hars.”

Krijg je er reacties op?

“Ja, mensen vinden hem heel mooi. Het is een opvallend sieraad, niet in de zin van bombastisch, maar omdat het anders is. Het straalt je tegemoet. Tot nu toe heb ik alleen nog reacties van mensen die de achtergrond van het sieraad kennen, en veel mensen die het niet weten zie ik er wel naar kijken. Als ze ernaar vragen, zal ik ook het achterliggende verhaal vertellen. Ik was nooit zo’n prater, maar ik moet het nu kwijt.”

Waarom vertel je graag over Jan?

“Ik merk dat negatieve gedachten nog vaak overheersen, maar ik realiseer me ook dat ik dankbaar ben dat ik hem heb leren kennen. We hebben elkaar tijdens een bedrijfsuitje ontmoet in Parijs, de stad van de liefde. Het was liefde op het eerste gezicht. En zo heftig als het begon, zo eindigde het ook. Dit was niet de bedoeling, we hadden nog zoveel plannen. De liefde was zo groot, dat dit de prijs is. Een sieraad maakt dat absoluut niet goed, maar biedt wel een stukje troost. Jan is in gedachte altijd bij me, maar dat deze hanger tastbaar is, geeft mij een heel fijn gevoel.”

Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht