Relatieringen: verbonden door de golven

||43||
arrow arrow

Wanneer je vijftig jaar wordt, vragen mensen wat voor een cadeau je wilt. Ze willen vaak iets bijzonders geven voor deze mijlpaal. Echter hebben mensen op deze leeftijd al vaak alles wat hun hartje begeert. Daarom vroeg Vivian haar vriend Jos om een beleving voor haar vijftigste verjaardag. Iets om te bewaren in haar gedachten.

Vivian, hoe zag je verjaardag eruit?

Vivian: “Omdat ik wist dat ik een beleving zou krijgen, hadden Jos en ik beiden een dag vrij genomen. Ik wist vooraf nog niet wat we precies gingen doen, maar dacht aan een picknick, met een bootje varen of misschien wel een luchtballonvaart. Na een ontspannen ontbijt vertrokken we richting Haarlem. Daar hebben we eerst lekker geluncht om vervolgens door de binnenstad te wandelen. Al wandelend vroeg ik me af of dit de beleving al was, want we brengen wel vaker een bezoek aan Haarlem in de weekenden, dus ik was nog niet enorm verrast. Tot we uiteindelijk stopten bij het atelier van Marijke Mul in de Gierstraat. Jos bleek een afspraak te hebben gemaakt om relatieringen te laten ontwerpen. Dit originele cadeau had ik absoluut niet verwacht!”

Hoe kwam je op dit idee Jos?

Jos: “We zijn nu zo’n zes jaar samen, maar omdat we beiden een huwelijk achter de rug hebben, begin je niet zo snel over ringen. Toch leek het me mooi om onze relatie niet alleen met woorden te bezegelen, maar ook met iets tastbaars. Ik wilde niet iets dat in het schap ligt, maar wat echt bij ons past. Bij ons heden, verleden en onze toekomst. Op die manier kwam ik op het idee voor relatieringen op maat. De website van Marijke waarop sieraden met hun achterliggende verhaal staan, haalde mij over de streep om een afspraak te maken.”

Onze goudsmid Sue heeft jullie geholpen, hoe hebben jullie dat gesprek ervaren?

Jos: “Heel bijzonder. Sue is een dame die stevig in haar schoenen staat. Ze is vrolijk en gedreven in haar vak, wat je als een kunst kunt beschouwen. Ze heeft een groot empathisch vermogen, luistert heel goed, is creatief en vraagt door. We hadden in de kortst mogelijke tijd beiden een klik met haar. Het viel me op dat ze snel tot de kern kwam van onze persoonlijke achtergronden.”

Vivian: “Het was inderdaad een heel bijzonder, openhartig en positief gesprek van ruim twee uur. Die openhartigheid maakt ook dat je vertrouwen hebt in de realisatie van het sieraad. Volgens mij was het al bij de tweede of derde schets die Sue maakte, dat we het beiden vonden kloppen.”

Welk verhaal vertelt jullie sieraadontwerp?

Jos: “Wij zijn beiden opgegroeid aan de kust, dus wat ons verbindt is de zee en haar golven. Daarnaast bestaan onze levens uit golfbewegingen. Vandaar dat Sue opperde om een golf op symbolische wijze in het ontwerp te verwerken. We wilden daarbij onze geschiedenis niet verloochenen.”

Vivian: “Het is goed om naar de toekomst te kijken, maar je bent gevormd door je verleden. Daarom hebben we deels geelgoud van eigen sieraden, die we niet dragen, laten combineren met nieuw witgoud. Het geelgoud staat voor ons verleden en het witgoud voor onze toekomst. Sue heeft dit op een heel kunstzinnige manier samengesmolten. Net als wanneer een golf op een bepaald punt breekt, zit er een breuk in de golf van onze ringen. Dat gaf het ontwerp net die kwinkslag waardoor het onze stijl werd.”

Wat vinden jullie van het resultaat?

Jos: “We zijn erg blij met de ringen, maar kijken ook heel positief terug op het proces. We kennen en voelen het verhaal en de emoties achter het sieraad en dat draagt bij aan het draaggenot. Sue ontwerpt en maakt kunstwerkjes, ten dienste van degene die tegenover haar zit tijdens een ontwerpgesprek. Dat ze plezier in haar werk had straalde ze uit en ervaarden wij ook. Tot slot ben ik vooral blij dat ik een gelukkige Vivian zie. Dat is waar ik het voor deed.” 

Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht