Verschil goud, verguld en goldfilled

||43||
arrow arrow

Verschillen tussen goud, verguld en goldfilled ontrafeld

Gouden sieraden zijn niet altijd puur goud. Soms zie je namelijk dat ze verguld of goldfilled zijn. Dat betekent dat ze voor een deel uit zilver bestaan en voor een deel uit goud. Dat kan behoorlijk in de prijs van het sieraad schelen als je het vergelijkt met sieraden die door en door goud zijn. Hoe dat komt (en wat je het beste kunt kopen) leggen we in deze blog uit.

14 karaat of 18 karaat goud

Het verschil tussen gouden, vergulde of goldfilled sieraden zit 'm in het maakproces en de kwaliteit. Sieraden van 14 of 18 karaat goud gaan een leven lang (of zelfs nog generaties daarna) mee. Ook kan het goud worden omgesmolten om er bijvoorbeeld een nieuw sieraad van te laten maken, zonder groot verlies van materiaal en kwaliteit. 99,9% goud staat gelijk aan 24 karaat. Omdat goud echter een zacht metaal is wordt het vaak vermengd met ander metaal om het materiaal zo steviger te maken. Hierbij geldt: hoe lager het karaat, hoe minder goud.

Vergulde sieraden

Vergulde sieraden bestaan uit zilver (of ander soort metaal) met daaroverheen een heel dun laagje goud. Dit toplaagje goud verslijt tijdens het dragen. Hoe lang het duurt voordat deze laag verdwenen is hangt af van de draagfrequentie en de dikte van de laag. Meestal zijn vergulde sieraden vanaf begin af aan al valer dan goud of goldfilled en zie je bij dagelijks dragen na een paar maanden kleurverschil ontstaan. Vergulde sieraden kunnen niet worden omgesmolten of gesoldeerd worden zonder verlies van het goud.

Goldfilled sieraden

Goldfilled sieraden bevatten in tegenstelling tot vergulde sieraden meer goud dan zilver (of ander soort metaal). Ze bestaan uit een dun laagje zilver of messing (mix tussen koper en zink) met daaroverheen een dikkere dubbelzijdige laag goud gewalst. De goudlaag is dermate uitgewalst dat het slijtvast is. Hierdoor behouden goldfilled sieraden hun kleur. Goldfilled sieraden kunnen alleen niet worden omgesmolten met behoud van het goud, omdat het dan vermengd raakt met het zilver. 

Gouden sieraden Sierdaad Laten Maken

De sieraden op maat die in het atelier van Sieraad Laten Maken worden gemaakt, worden uitsluitend van zilver of 14/18 karaat goud gemaakt. 

Reacties

Erik 14 December 2017

Het verhaal over goldfilled klop t niet helemaal. Goldfilled is een walsdouble uit Amerika met 80 micron. Goud op ziover is ook walsdouble.

Naam
E-mail*
Uw bericht