28.05.2021

Een kastzetting of toch een chatonzetting?

Regelmatig geven wij in onze nieuwsbrieven het woord aan de goudsmeden van Sieraad Laten Maken. Er is tenslotte heel wat te vertellen over ons vak. Benieuwd naar wat onze goudsmid Harry te vertellen heeft over de geelgouden rozenkwarts ring uit het vorige blog die hij gemaakt heeft? Harry legt uit op welke verschillende manieren een edelsteen in een sieraad kan worden gezet. Hoe komt zo’n steen goed tot z’n recht en wat is er praktisch mogelijk?

Kastzetting

In desbetreffend blog hebben we vertelt dat Marijke en Daisy hebben gekozen voor een strakke, gladde ring. De rozenkwarts was cabouchon geslepen, dus met een glad, bolvormig oppervlak. Daar past een kastzetting het beste bij, waarbij de steen in een rusting met gladde opstaande rand gezet wordt. Het is een veilige zetting, waarbij de steen goed vastzit. En bovendien mooi strak oogt. Hierbij kan je de rand dikker of dunner maken, afhankelijk van de steen. Stenen hebben verschillende hardheden, als de rand te dik wordt bij een zachte steen dan kun je bij het zetten beschadigingen op de steen krijgen. Bovendien bestaat er een kans op breuk. 

Chatonzetting 

Een gefacetteerde edelsteen, met vlak gepolijste vlakken, komt vaak het best tot z’n recht in een chatonzetting, een zetting met pootjes. Het aantal pootjes in de zetting is een kwestie van smaak. Je hebt minimaal 3 pootjes nodig om een steen stevig te verankeren, maar voor een ring worden toch wel vaak 4 pootjes gebruikt. Het ligt aan het soort en de grootte van de steen voor welke dikte van de pootjes gekozen wordt.  Door de open chatonzetting vangt de steen veel licht, voor een maximale schittering. Wenselijk bij een diamant!

Soms spelen er hele andere dingen mee. Bijvoorbeeld bij bloedkoraal. Dit steensoort kán krimpen, en is een hele zachte steen. Dan is een chatonzetting (met pootjes) natuurlijk niet veilig. Hoewel, uiteindelijk is het allemaal een kwestie van smaak. Elke steen verdient een andere benadering, onze goudsmeden kunnen hierin goed adviseren. 

Meer weten?

Vind je het leuk om meer te weten te komen over het werk van een goudsmid? Meld je via de home aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.