29.05.2020

Herinneringssieraad, een levenssymbool in verbondenheid

De hechte band met haar overleden zus vertalen naar een herinneringssieraad, kan dat? Dat is wat Tineke hoopte te vinden bij Sieraad Laten Maken. Zij wilde een uniek sieraad, maar had nog geen duidelijk beeld van een mogelijk sieraadontwerp en of het nou een armband, ketting, oorbellen of ring moest worden. Openhartig vertelde zij haar verhaal aan Marijke, die op haar beurt Tinekes emotie vertaalde naar een treffend ontwerp, wat resulteerde in een prachtig, uniek collier met bijpassende oorstekers.

De eerste keer dat ze lanngskwam viel haar oog op een sieraad in de vitrine. Het stond Tineke geweldig, alleen was het niet wat ze zocht. Zij wilde een speciaal ontworpen gedenksieraad dat stond voor de speciale band tussen haar en haar overleden zus Yvonne. Naar Tinekes eigen zeggen: "Ik heb bij een bestaand sieraad niet het gevoel dat het speciaal ter nagedachtenis aan mijn zus is". Openhartig vertelde ze ons over haar zus, die ze ruim drie jaar geleden had verloren. 

Hechte band

“Ik kom uit een gezin met elf kinderen en hoor zelf bij de jongsten. Mijn zus Yvonne was één van een tweeling, maar eigenlijk leek zij qua karakter én uiterlijk meer op mij dan op haar tweelingzus. We zagen elkaar niet vaak, eens in de twee maanden ofzo, omdat we niet bij elkaar in de buurt woonden.  Wel sprak ik haar wekelijks via de telefoon. Ik heb goede herinneringen aan de úren die we met elkaar konden kletsen. 

In 2009 kwam Tineke's zus er alleen voor te staan toen haar relatie van de een op de andere dag eindigde. Yvonne was een knokker en zorgde ervoor dat ze haar leven weer snel op de rit kreeg, met een fijne en leuke baan en een fantastische woning in het dorp waar zij is geboren en getogen. 

Tot ze in 2012 ernstig ziek bleek... Ze had door een rare beweging tijdens het tillen van een tuinbank haar rib gekneusd, en bij nader onderzoek ontdekte de doctoren een vlekje op haar long. De uitslag van het onderzoek was slecht. Yvonne had uitgezaaide longkanker en was niet te genezen. De behandeling was gericht op verlenging van haar leven. Op het moment dat je zoiets hoort zakt de moed je in de schoenen. Het is jaren geleden, maar ik herinner me het moment dat ik het hoorde nog als de dag van gisteren."

Dit doen we samen

Tineke twijfelde geen moment en vertelde haar zus dat ze er niet alleen voor zou staan. Ze heeft haar bijgestaan bij alle ziekenhuisbezoeken, van controles tot chemokuren. Yvonne was enorm strijdbaar en kwam heel goed door haar eerste chemokuren. De tumoren waren kleiner geworden. Maar na een aantal maanden was het weer mis en nu konden de artsen niet veel meer voor haar doen. Yvonne werd steeds zieker en had erg veel pijn. Zij heeft de strijd moeten opgeven en besloten tot palliatieve sedatie. Na zes dagen is zij zonder pijn en in een heel diepe slaap overleden in het bijzijn van haar zus en zwager.

Herinner het leven

Na het overlijden moest er een hoop geregeld worden. "Ik werd door de familie ondersteund om de nalatenschap te regelen. Ik had Yvonne dat ook beloofd voor haar overlijden. Toch liep ik nog tegen een hoop dingen aan, waardoor de complete afronding van de nalatenschap ruim twee jaar heeft geduurd. Pas daarna had ik genoeg rust in mijn hoofd om een sieraad te laten maken. Ik wilde een sieraad laten maken dat symbool zou staan voor onze relatie. En niet alleen voor onze bijzondere band tijdens de periode dat Yvonne ziek was, maar een hechte relatie die terugging naar onze kindertijd. Het herinneringssieraad dat ik door Marijke heb laten ontwerpen staat vooral voor samen zijn, verbondenheid, er voor elkaar zijn wanneer het echt even nodig is, aandacht hebben voor elkaar en natuurlijk voor het houden van. Vooral het verstrengelde collier verbeeldt dat heel mooi vind ik."

Stukje verwerking

 Er ging wat tijd overheen om het sieraadontwerp klaar te maken voor productie. Eenmaal klaar, kwam Tineke het collier en de oorbellen passen. Gelukkig zat het collier in een keer goed., wat altijd spannend is bij een collier van stijf materiaal omdat het echt op maat gemaakt is om goed om je hals te passen. De oorstekers moesten echter nog een keer versteld worden, maar ze zijn uiteindelijk prachtig geworden. 

Het collier en de oorbellen versterken het gevoel dat haar zus nog altijd dichtbij is. "Misschien helpt het ook wel bij de rouwverwerking. Ik ben ontzettend dankbaar dat Marijke dit herinneringssieraad heeft ontworpen op basis van mijn persoonlijke verhaal en gevoelens, en dat dit door haar team van goudsmeden zo prachtig is vervaardigd."