07.12.2021

Onze planeten en de zon in één ring

Aan het einde van het jaar kijken we graag terug op de meest bijzondere sieraden die we dit jaar mochten maken. Al snel kwamen we bij deze wel héél bijzondere verlovingsring. De opdracht kwam van een klant die zijn geliefde een geelgouden ring wilde geven die ons zonnestelsel zou verbeelden. Met planeten (edelstenen) die in banen (goud) rondom de zon (diamant) draaien. Hoe hebben we de prachtige symboliek van de werking van de planeten weten te vangen in een uniek sieraadontwerp?

Ongekende diepgang 

Iedere klant heeft een bijzonder en persoonlijk verhaal. En het is iedere keer weer een eer om dat verhaal te mogen vereeuwigen in een tijdloos sieraad. Maar de diepgang en betekenis die we voor deze opdracht in een ring mochten vastleggen was zelfs voor ons behoorlijk uniek. Onze klant vond dat zijn toekomstige vrouw meer verdiende dan een standaardring met diamant en wilde dat het sieraad liet zien wat zij voor hem betekent.

Een onbewoonde planeet

Hij wilde dat de ring haar, waar ze ook ter wereld is en wat er ook gebeurt, altijd helpt te herinneren wie ze is en aan de ‘kosmische’ verbinding tussen hen samen. “Want soms zijn mensen net een onbewoonde planeet die doelloos door de ruimte zweeft. Maar de liefde voor vrienden, familie of een partner creëert verbinding tussen die eenzame planeten. Samen vormen zij dan ineens een hecht zonnestelsel dat elkaar in stand houdt en versterkt. Voor mij is zij die verbinding.” vertelde de klant.

Ring vol symboliek 

Het draait in deze ring om de planeten in het zonnestelsel. Alle planeten zijn met elkaar verbonden door meridianen. Zo staan ze allemaal met elkaar in verbinding en bewegen ze samen door het heelal. Net als de verbinding die wij als mens tot elkaar zoeken. Daarnaast hebben de planeten zelf ook allemaal een symbolische betekenis: de maan staat voor onze gevoelens, emoties en verlangens, Mercurius staat symbool voor de manier waarop we praten, denken en communiceren met anderen en Venus staat voor de manier waarop we liefhebben. De zon, waar alle planeten omheen draaien, staat voor je basisidentiteit; de manier waarop jij in het leven staat.

Een flinke klus voor de goudsmid 

Wij hebben bijna een jaar gedaan over het vinden van de juiste edelstenen, waarbij de kleuren van de edelstenen overeen moesten komen met de kleuren van de planeten. Dit was al een flinke opgave. Maar ook het maken van de ring bleek een serieuze technische uitdaging. Het was belangrijk dat de ring stevig genoeg was om hem dagelijks te dragen, maar natuurlijk ook dat de edelstenen mooi tot hun recht zouden komen. Goudsmid en sieraadontwerpster Marijke Mul (en eigenaresse van Sieraad Laten Maken) gebruikte daarom draden van een smalle en hoge driekant-draad. Dit maakte de ring sterk, maar gaf het ontwerp toch een verfijnde uitstraling. Voor de zon werd een prachtige 0,20 crt natural yellow diamant gekozen als stralend middelpunt tussen de planeten.

Wat een bijzondere opdracht 

We zijn trots op het eindresultaat. Een schitterend sieraad met een diepe persoonlijk boodschap. Deze opdracht heeft ons echt uitgedaagd, maar ook geïnspireerd. We werden ons nog meer bewust van de symbolische kracht die wij onze sieraden kunnen meegeven. Ook de klant en zijn verloofde (natuurlijk zei ze ‘ja’!) zijn ontzettend blij met de ring en krijgen veel mooie reacties van de mensen in hun omgeving. We wensen hen een lang en gelukkig huwelijk! En wij hopen natuurlijk ook in het nieuwe jaar weer vaak dit soort bijzondere ontwerpen te mogen maken.

Lees onze nieuwsbrief 

Heb je interesse in meer van dit soort mooie verhalen? Lees ze via onze maandelijkse nieuwsbrief. Deze staat vol verhalen, mooie handgemaakte sieraden en dingen die je altijd al hebt willen weten over ons mooie vak. Schrijf je in via de homepage van deze website (scroll helemaal naar beneden). 

Lees hier onze laatste nieuwsbrief (december 2021)