06.06.2019

Relatieringen: verbonden door de golven

Als je vijftig wordt, moet je natuurlijk even goed nadenken over een mooi cadeau. Ongetwijfeld gaan vrienden en familie hiernaar vragen. Vijfig is niet niks, een bijzondere mijlpaal. Maar vaak op deze leeftijd hebben alles al wat hun hartje begeert, mensen hebben eigenlijk niet meer zoveel materiele wensen. Vivian vroeg haar vriend Jos dan ook om een beleving voor haar vijftigste verjaardag. Iets dat ze kon bewaren en meenemen in haar gedachten. 

Wat een origineel cadeau 

“Omdat ik al wist dat ik een beleving zou krijgen, hadden Jos en ik op mijn verjaardag allebei een dag vrij genomen. Ik wist vooraf nog niet wat we precies gingen doen, maar dacht aan een picknick, met een bootje varen of misschien wel een ballonvaart. Na een heerlijk en ontspannen ontbijt reden we richting Haarlem. Lekker winkelen, wandelen door de mooie stad, zalig lunchen. Haha, al wandelend vroeg ik me af of dit soms de beleving al was. Hij had dan wel iets meer mogen uitpakken dacht ik. Tot we uiteindelijk aankwamen bij de winkel en het atelier van Marijke in de Gierstraat. Jos bleek een afspraak te hebben gemaakt om relatieringen voor ons samen te laten ontwerpen. Hoe origineel! Ik had het totáál niet verwacht. 

Een bekend adres 

Hoe kwam Jos op dit idee? “We zijn nu zo’n zes jaar samen. Maar omdat we allebei al eerder getrouwd zijn geweest en samen geen trouwplannen hadden, denk je niet direct aan een paar ringen. Toch leek het me een mooie gedachte om onze relatie niet alleen met woorden, maar ook met iets tastbaars te vieren. Ik wilde niet iets kant en klaars uit een collectie, hoe mooi dat ook kan zijn. Ik wilde iets dat echt bij ons past en voor ons op maat gemaakt zou worden. Iets dat past bij ons heden, verleden maar vooral ook bij onze toekomst. 

Sieraad Laten Maken 

Ik kende de winkel van Marijke in Haarlem al, maar ik wist niet dat zij en haar team van goudsmeden en sieraadontwerpers ook handgemaakte sieraden op maat maakte. Online kwam ik sieraadlatenmaken.nl tegen en zag dat dit dus een bekend adres was. Wat mij over de streep haalde is dat zij sieraden ontwerpen op basis van een persoonlijk levensverhaal. Dat sprak mij enorm aan."

Hoe verloopt zo'n ontwerpgesprek? 

Jos en Vivian werden geholpen door Sueomy, een van onze meest ervaren goudsmeden die er al vanaf het begin bij is. "Sue staat stevig in haar schoenen, is vrolijk en gedreven, empathisch en kan goed luisteren, is creatief en vraagt door", aldus Jos. Nou, dat is een hele mond vol en fijn om te horen. Het stel had direct een goede klik met onze goudsmid en dat hielp Sue om al vrij snel hun beide achtergronden te doorgronden. Waarom dat nodig is? Omdat dit nodig is om een verhaal te vertalen naar een sieraadontwerp, hoe subtiel dan ook. Al bij de derde schets was het raak. 

Welk verhaal vertelt jullie sieraadontwerp?

Jos: “Wij zijn beiden opgegroeid aan de kust, een van de dingen die ons verbindt is de zee , de golven en de deining. Onze levens bestaan, ook voordat we elkaar al kenden, uit golfbewegingen. We zijn gevormd door ons verleden, en daarom wilden we het geelgoud van onze oude sieraden samen laten smelten met witgoud, dat symbool staat voor onze toekomst." Wij hebben de golfbewegingen en de oude & nieuwe materialen verwerkt in het nieuwe sieraadontwerp voor de relatieringen. En zoals een golf op een bepaald punt breekt, zit er een breuk in de golf van onze relatieringen. Dat gaf het ontwerp net de kwinkslag voor een echt bijzonder en uniek ontwerp. 

Het proces: verrassend en bijzonder 

Jos en Vivian zeggen bijzonder blij te zijn met de ringen, maar kijken ook echt met veel plezier terug op het hele proces. De bewustwording van alle emoties, het verhaal achter de ringen, het draagt echt bij aan het draaggenot. Mos: "Sue maakt heuse kunstwerkjes voor mensen, ze had er zichtbaar plezier in en straalde dat ook uit, wat het voor ons alleen maar leuker maakte. Maar uiteindelijk ben ik natuurlijk vooral blij met Vivian en haar mooie ring aan mijn zijde. Want dat is waar ik het allemaal voor deed."