Persoonlijk sieraad, een symbool voor ons leven

||43||
arrow arrow

Tineke liet een herdenkingssieraad door Marijke Mul ontwerpen

Een persoonlijk sieraad als aandenken aan haar zus, dat recht doet aan hun hechte band. Dat hoopte Tineke bij Goudsmid en sieraadontwerpster Marijke Mul te vinden. Ze wist dat het een uniek sieraad moest worden, maar ze had nog geen duidelijk beeld van het ontwerp en of het een armband, ketting, paar oorbellen of ring moest worden. Daarom vertelde ze openhartig haar verhaal aan Marijke, die op haar beurt Tinekes’ emotie vertaalde naar een treffend ontwerp en prachtig uniek collier met oorstekers.

De eerste keer dat ze bij het atelier van Marijke Mul langs ging zag ze een prachtig sieraad in de vitrine. Ook bij het passen stond het haar geweldig, alleen was het niet wat ze zocht. Ze wilde een herdenkingssieraad dat speciaal voor de band tussen haar en haar overleden zus Yvonne zou worden gemaakt. Tineke: “Met een bestaand sieraad had ik niet het gevoel dat het speciaal ter nagedachtenis aan haar was. Daarom vertelde ik Marijke mijn verhaal in een fijn gesprek. Ik vertel graag over mijn zus, die ruim drie jaar geleden is overleden.”

Hechte band

“Ik kom uit een gezin met elf kinderen en hoor zelf bij de jongsten. Mijn zus Yvonne was één van een tweeling, maar eigenlijk leek zij qua karakter én uiterlijk meer op mij dan op haar tweelingzus. We zagen elkaar niet vaak, zo ongeveer één keer in de twee maanden, omdat ze niet in de buurt woonde. Wel sprak ik haar wekelijks via de telefoon. Soms konden we urenlang kletsen.

In 2009 kwam ze er alleen voor te staan, toen haar relatie van de een op de andere dag eindigde. Maar Yvonne was een knokker en zorgde ervoor dat ze haar leven weer op de rit kreeg, met een fijne en leuke baan en een fantastische woning in het dorp waar zij is geboren en opgegroeid.

Tot ze in 2012 ernstig ziek bleek. Ze had door een rare beweging tijdens het tillen van een tuinbank haar rib gekneusd, en bij nader onderzoek ontdekte de doctoren een vlekje op haar long. De uitslagen van het onderzoek waren slecht. Yvonne had uitgezaaide longkanker en was niet te genezen. De behandeling was gericht op verlenging van haar leven. Op het moment dat je zoiets hoort zakt alle moed je in de schoenen. Het is al meer dan drie jaar geleden, maar ik herinner me het exacte moment nog als de dag van gisteren.”

Dit doen we samen

Tineke twijfelde geen moment en vertelde haar zus dat ze er niet alleen voor zou staan. Ik heb Yvonne bijgestaan bij alle ziekenhuisbezoeken, van controles tot chemokuren. Yvonne was enorm strijdbaar en kwam heel goed door haar eerste chemokuren. Alle tumoren waren kleiner geworden. Maar na een aantal maanden was het weer mis en nu konden de artsen niet veel meer voor haar doen. Yvonne werd steeds zieker en had erg veel pijn. Zij heeft de strijd moeten opgeven en besloten tot palliatieve sedatie. Na zes dagen is zij zonder pijn en in een heel diepe slaap overleden in het bijzijn van een zus en zwager.

Herinner het leven

Na Yvonnes’ overlijden moest er een hoop geregeld worden. “Ik werd door de familie ondersteund om de nalatenschap te regelen. Ik had Yvonne dat ook beloofd voor haar overlijden. Toch liep ik nog tegen een hoop dingen aan, waardoor de complete afronding van de nalatenschap ruim twee jaar heeft geduurd. Pas daarna had ik genoeg rust in mijn hoofd om een sieraad te laten maken. Ik wilde een sieraad laten maken dat symbool staat voor onze relatie, niet alleen in het laatste jaar van Yvonne haar leven, maar ook de band die we hadden van kinds af aan.

Daarom staat het sieraad dat ik door Marijke heb laten ontwerpen vooral voor samen zijn, verbondenheid, er voor elkaar zijn wanneer dat nodig is, aandacht hebben voor elkaar en natuurlijk voor het houden van. Vooral het verstrengelde collier verbeeldt dat heel mooi vind ik.”

Stukje verwerking

“Het duurde even voordat het ontwerp klaar was en ik tijd had om langs te komen om het collier en de oorbellen te passen. Gelukkig zat het collier in een keer goed. Alleen de oorstekers moesten nog een keer versteld worden, maar ook die zijn uiteindelijk prachtig geworden. Het collier en de oorbellen versterken het gevoel dat mijn zus nog altijd dichtbij is. Misschien helpt het ook wel bij een stukje verwerking. Ik ben ontzettend dankbaar dat Marijke dit sieraad heeft ontworpen op basis van mijn persoonlijke verhaal en gevoelens, en dat dit door haar team zo prachtig is vervaardigd.”

Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht