Ambachtelijk collier ontwerpen? 

Afspraak met een sieraadontwerper

Gouden collier cadeau geven 

Een flexibele gouden ketting met hanger of een exclusief collier door een edelsmid op maat gemaakt: een groot gebaar om te laten zien hoeveel iemand voor jou betekent! De goudsmeden en sieraadontwerpers van Sieraad Laten Maken horen graag van jou wie die persoon is, wat ze voor jou betekent en zullen jou adviseren hoe we haar persoonlijkheid en jullie band het beste kunnen terug laten komen in een mooi en vooral uniek sieraadontwerp. 

De termen ketting en collier worden vaak verwisselt. De drager noemt het vaak een ketting, iets dat in de volksmond vaker gebruikt wordt dan het chiquere 'choker'. Als er over een halssieraad gesproken wordt, dan is het eigenlijk gewoon hetzelfde. Wij spreken bij Sieraad Laten Maken vaak over een ketting als het een flexibele ketting betreft die rond de hals valt, al dan niet met een losse hanger of een vast element (choker) ertussen. Bij het zoeken naar een mooi exemplaar kom je vast veel verschillende termen tegen. Wij helpen je op deze pagina een beetje op weg. 

vier het leven!

Collier met symbolische waarde

Voor welk type collier of ketting je ook kiest, aan ieder sieraad dat wij speciaal voor jou maken kun je ervoor kiezen om symboliek toe te voegen. Daarmee geef je een sieraad betekenis en is het juweel méér dan alleen mooi. Met dit venetiaans collier met een losse, gouden hanger met diamant hebben wij voor de draagster haar persoonlijke groei verbeeld. Tenslotte verrijst deze mythische vogel uit zijn eigen as als een nieuwe jonge feniks, net als onze klant na een zware periode. Dat de hanger gemaakt is van gouden sieraden die ze zelf niet meer droeg, maakt de vergelijking met de feniks alleen maar krachtiger. 

Een symbool is een teken met een bepaalde betekenis. Met welk krachtig symbool voel jij je verbonden? 

Spang of omega collier? 

Een collier moet bij je passen, zowel qua lengte als qua stijl. Wij hebben veel ervaring en kunnen je helpen uit te zoeken wat bij jou past. Houd je van een ronde ketting om je hals, dan spreken spang en omega colliers je ongetwijfeld aan. Wat is een spang collier? 

 • Een spang collier hangt meestal vrij hoog om de hals. Omdat er door het smeden spanning op het materiaal is gekomen, blijft de halsketting mooi 'stijf' rond op de hals liggen. Je kunt een spang collier verrijken met een hanger, maar meestal loopt de vorm vanuit het collier sierlijk door naar beneden zoals bij het gedenksieraad op deze foto. 
 • Wist je dat een spang om de hals van de drager gebogen moet worden, om ervoor te zorgen dat het collier echt mooi valt? De draagster moet dus zelf meekomen naar een van onze winkels. 
 • Vaak is er een opening aan bovenkant waardoor je 'm om je hals legt ipv met een sluiting vastzet.
 • Tip: doe het sieraad af voordat je gaat slapen, want 's nachts kan dit type collier 'knikken'. 

Omega collier

Ook een omega collier valt mooi rond om te hals. Maar in tegenstelling tot een spang collier is een omega niet stijf maar flexibel waardoor de ketting de vorm van je hals pakt en meebeweegt. Wat is een omega collier? 

 • Er zijn verschillende soorten omega kettingen: plat, rond of lichtbol. Wij kunnen ze je in onze winkels in Haarlem, Nieuwerkerk aan den IJssel en Oisterwijk laten zien. 
 • Een omega ketting wordt meestal gecombineerd met een losse hanger. 
 • Een omega ketting kan ook wat weghebben van een choker collier; het heeft dan geen losse hanger maar een hanger die vast onderdeel van de korte ketting is. 

Choker collier 

Een choker collier is een flexibele halsketting met een mooi element in het midden dat precies in het kuiltje van de hals valt. Het is dus een korte nauwsluitende ketting, hoog op de hals. De ketting was even uit de mode maar is weer helemaal terug van weggeweest. Wist je dat in het Engels 'Choker' verstikkend betekent, omdat de ketting zo strak om de nek zit. Een beetje onprettige naam voor zoiets moois. 

De flexibele ketting van een choker kan van allerlei schakelsoorten gemaakt worden: anker, venetiaan, gourmet, slang, omega... Onze goudsmeden en sieraadontwerpers hebben in onze winkels de meeste schakelsoorten op voorraad en kunnen je het verschil laten zien. De ketting moet natuurlijk passen bij het element dat in het midden zit. Vind je ook niet dat de stoere ankerschakel van dit sieraad heel mooi past bij het geel en witgouden element met tanzaniet en diamant? 

Flexibele ketting met hanger 

Het soort collier dat wij veruit het meest ontwerpen voor klanten en maken in ons atelier is een losse gouden hanger voor een flexibele ketting. Feitelijk zijn het twee juwelen: het collier (de ketting) en de hanger. Een groot voordeel is dat je de lengte van de halsketting er later nog kunt bij kiezen of in de loop van de tijd kunt veranderen. Er zijn allerlei keuzes die je kunt maken: 

 • Geel-, wit- of roodgoud
 • Diamant, gekleurde edelsteen en/of parel 
 • Ingetogen met een soltiair diamant 
 • Of heel uitbundig met een symbool versierd met edelstenen 

Collier van trouwringen 

Mensen kunnen om uiteenlopende redenen beslissen om hun trouwring, verlovingsring of relatiering niet meer te dragen. Veelal na het beeindigen van een huwelijk, maar ook na het overlijden van een partner of als je de ring gewoon niet meer zo mooi vindt. Je vindt het geen fijne gedachte dat de ring in een lade ligt en je wilt het goud vanwege de emotionele waarde niet zomaar verkopen. 

Het is mogelijk om jouw trouwring, of allebei de ringen, te laten omsmelten tot een nieuw sieraad. Voor jezelf, of voor een van je kinderen. Een oude ring hoeft dan niet persé een nieuwe ring te worden, je kunt het materiaal ook gebruiken om een prachtig collier van te laten maken. Voorop staat dat je met een handgemaakt collier of hanger van jullie trouwringen de herinnering koestert en een sieraad creeert voor een nieuwe levensfase. 

Inspiratie voor trouwringen

Vriendschapshanger 

Sommige vriendschappen zijn zo diep geworteld, dat vrienden of vriendinnen besluiten om hun vriendschap te vereeuwigen met een persoonlijk sieraad dat jullie bijzondere vriendschapsband symboliseert. Natuurlijk kun je kiezen voor een identiek juweel uit een webshop. Maar als jullie levens samen een bijzonder verhaal vertellen en bereid zijn om iets meer te besteden, dan dagen wij jullie uit om een afspraak te maken met onze sieraadontwerpers en goudsmeden. Zo zijn een, twee of meerdere unieke hangers - speciaal voor jullie gemaakt - prachtig handgemaakt maatwerk om een leven lang te dragen. 

meer vriendschapssieraden

Collier met vingerafdruk 

Een vingerafdruk van een dierbare verwerken in een collier kan op vele manieren. De vingerafdruk als eye catcher óf subtiel op de achterzijde verwerkt, de keuze is aan jou hoe je de vingerafdruk wilt laten graveren. Vingerafdrukcolliers kunnen verrijkt worden met diamant en edelstenen. Dat is niet alleen mooi, maar het draagt allemaal bij aan het toevoegen van betekenis aan het sieraad. 

Voor een ketting met een vingerafdruk hoeft degene van wie de vingerafdruk is niet perse langs te komen. Wij kunnen een handleiding sturen met instructies over hoe je de vingerafdruk zelf kunt maken. Handig als het sieraad een verrassing is of als je niet in de buurt van Haarlem, Oisterwijk of Nieuwerkerk aan den  IJssel woont. Overweeg je een geboortesieraad? Wij garanderen je dat de kersverse moeder tranen in haar ogen zal krijgen als ze van jou een collier krijgt met een voetafdruk van jullie pasgeboren baby'tje. 

Hanger bij ziekte 

Wanneer iemand ziek is, heeft dat meestal een enorme inpact op het leven van zowel de zieke zelf als op het leven van zijn of haar omgeving. Het kan zijn dat de ziekte (tijdelijk) is overwonnen, er op dit moment nog is, of dat de ziekte niet meer weggaat en jullie binnenkort afscheid van elkaar moeten nemen. 

Wij spreken regelmatig mensen die ziek zijn of na een lang ziekbed of na een ingrijpende operatie weer beter zijn geworden. Zij willen zelf nog een persoonlijk sieraad laten maken voor iemand die heel dichtbij staat. Vaak laten ze eigen sieraden vermaken voor de ander, omdat de emotionele waarde van het sieraad dat zij gedragen hebben zo voortleeft in een nieuw sieraad. Soms hebben mensen hun ziekte overwonnen, en willen zij een ander óf zichzelf cadeau geven. Een mooi voorbeeld is een niersieraad, een prachtige manier om je nierdonor te bedanken. 

Meer sieraden bij ziekte

Gedenkcollier met dierenhaar 

Een huisdier is toch echt een gezinslid en wat een verdriet kun je hebben als je geliefde hond of paard overlijdt. Je kunt een overleden huisdier herdenken met een speciaal voor jou op maat gemaakt sieraad. Onze goudsmeden maken regelmatig speciale sieraden voor baasjes die een tastbare herinnering willen hebben als aandenken aan een overleden huisdier. 

Maak een afspraak om de mogelijkheden met ons te bespreken; het zijn er teveel om hier te noemen. Wil je dierenhaar verwerkt hebben in een mooie hanger, zoals op de foto? Of moeten wij voor jou een hanger maken en daarin een beetje as zichtbaar verwerken in transparant hars? Wellicht wil je het haar of de as wel verwerkt hebben in het gedenksieraad, maar wil je dat het niet zichtbaar is. Wij maken dit soort bijzondere sieraden op bestelling, neem contact op over de mogelijkheden. 

Voorbeelden van gedenksieraden

Afspraak maken

De waarde van een sieraad wordt door zoveel meer bepaald dan het materiaal waarvan het gemaakt is. Meer dan de grootte, het gewicht of het aantal karaat van de steen. De échte waarde wordt bepaald door het verhaal erachter. Dit maakt een ring, een collier of een armband tijdloos en uniek. Het sieraad houdt het verhaal erachter voor altijd levend.

Sieraad Laten Maken is expert in het ontwerpen en maken van een nieuw sieraad. Maar ook in het aanpassen en vermaken van een bestaand sieraad. Voor vrijwel alle vragen geldt dat er niet één antwoord mogelijk is. Meestal kunnen wij telefonisch, via de chat of per e-mail niet 1-2-3 een passend antwoord geven. Ervaring heeft ons geleerd dat we met een persoonlijk ontwerpgesprek veel beter kunnen inspelen op jouw persoonlijke, unieke wensen. Maak daarom online een afspraak bij onze vestiging in Haarlem, Nieuwerkerk aan den IJssel of Oisterwijk. Of maak een afspraak voor een videocall met een van onze goudsmeden. Gaat het om een reparatie? Dan kun je zonder afspraak bij ons langskomen. Neem het sieraad dan alsjeblieft wel even mee.

Vertel ons wat we voor je kunnen betekenen