5 stappen naar een nieuw sieraad van je trouwring

||43||
arrow arrow

Het vermaken van trouwringen na een scheiding tot een nieuw sieraad, is een ambachtelijk en dikwijls emotioneel proces. De goudsmid heeft er niet alleen vaktechnische vaardigheden en kennis en specifieke gereedschappen voor nodig, maar moet ook goed kunnen luisteren om jouw verhaal en emoties om te zetten naar een passend ontwerp en tastbaar sieraad. In deze blog geven we een kijkje achter de schermen van het geheim van de goudsmid in 5 stappen!

Stap 1: het ontwerp van een nieuw sieraad van je trouwring

Een ontwerp voor een nieuw sieraad gemaakt van trouwringen, komt meestal tot stand tijdens een eerste gesprek met een goudsmid. Iemands verhaal, persoonlijkheid en emotie spelen hierbij een belangrijke rol. Let er daarom bij de keuze van een goudsmid op dat hij of zij je gedachten en emoties goed begrijpt en kan vertalen naar een passend ontwerp. Het ontwerp wordt vaak nog met de hand geschetst, maar kan tegenwoordig ook digitaal worden gemaakt. Een goed ontwerp ziet er niet alleen mooi uit, maar geeft ook een diepere betekenis aan het sieraad.

Stap 2: ontmantelen en omsmelten ex-trouwringen

Als jij en je ex samen één of meer kinderen hebben, is er sowieso iets moois uit jullie huwelijk voortgekomen. Vermaakte trouwringen voor jullie kind(eren) herinnert eraan dat ze uit liefde zijn voortgekomen. Dit kan hen helpen bij verwerking en acceptatie van jullie scheiding. Op onderstaande foto’s worden bijvoorbeeld drie nieuwe ringetjes gemaakt voor dochters, grotendeels gemaakt van ex-trouwringen.

Na het gesprek met de goudsmid en het ontwerpproces, worden de ringen ingenomen en ontmanteld van eventuele edelstenen. Daarna worden ze vaak omgesmolten met behulp van een brander. Soms is het mooi om de gravure van de ringen te behouden. Hier wordt tijdens het ontwerp rekening mee gehouden.

Stap 3: gieten van het sieraad

Direct na het omsmelten wordt het metaal in een mal gegoten. Soms zijn hiervoor een paar pogingen nodig. In dit geval wordt er extra goud toegevoegd om op drie ringen voor de drie dochters uit te komen. De vorm van de ringen wordt nu al zichtbaar.

Stap 4: verfijning en afwerking

Nu de basis er ligt kan het verfijnde werk beginnen. Grove oneffenheden moeten worden gevijld, de ringen moeten op maat worden gemaakt, de stenen of parels moeten worden geplaatst, de vorm moet geperfectioneerd worden en het materiaal moet gepolijst. Zo zie je de voormalige trouwringen stap voor stap transformeren tot nieuw sieraad.

Stap 5: het resultaat

Bij oplevering wordt gecontroleerd of de verwachtingen overeenkomen met het resultaat. Soms moet er nog wat kleine dingen worden aangepast. In dit geval waren de drie dochters en hun ouders erg tevreden met de ringen en werd er bij de eerste aanblik even een traantje weggepinkt. Hiermee waren de ouders met hun ex-trouwringen weliswaar niet meer verbonden in de echt, maar wel in de liefde voor hun kinderen.

Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht