Yes, ik heb mijn kracht ontdekt!

||43||
arrow arrow

De laatste jaren krijg ik steeds meer het gevoel dat mijn bedrijf haar eigen weg gaat. Hierbij identificeer ik mij, naast mijn eigen collectie, vooral met het onderdeel ‘speciale opdrachten’. Dit houdt in dat ik mijn tijd graag besteed aan het ontwerpen van ‘emotionele sieraden’. Echter bestaat mijn bedrijf nog uit zoveel meer dan dat. Daarom ben ik me gaan afvragen in hoeverre ik mijn naam aan de overige onderdelen moet verbinden en waar mijn ambities nog meer liggen.

Met die vraag ben ik in gesprek gegaan met mijn webbouwers Vincent en Ewout. Met name Ewout is supersterk in conceptdenken en al pratend kwamen wij uit op het feit dat het mijn unieke kracht is om als ontwerpster emotie vast te leggen in een sieraad. Dit gaat bij mij als vanzelf. Daarnaast ben ik het creatieve brein achter veel ideeën binnen het bedrijf.

Alle bedrijfsonderdelen, ook die ik grotendeels aan andere mensen binnen mijn team overlaat, mogen er zijn en meer zichtbaar worden. Maar dit paste niet in het plaatje zoals de website altijd liet zien. Eigenlijk moest er voor ieder onderdeel een aparte website gecreëerd worden. Zover zijn we inmiddels nog niet, dat zou te ingrijpend zijn en was ook niet direct nodig, maar voorlopig zijn wij uitgekomen op drie verschillende concepten inclusief website:

  1. Marijke Mul // Ontwerpster en Goudsmid (creatief brein, ondernemer)
  1. Sieraden in Stijl // Commerciële webshop en online stijlgids
  1. Sieraad Laten maken // Het vervaardigen van nieuwe sieraden, repareren en restaureren van sieraden, al dan niet met een verhaal, passend bij de klant die het gaat dragen.

Ieder z’n kracht

In het overkoepelende bedrijf ‘Marijke Mul’ werken wij met een heel team en heeft ieder zijn/haar eigen kracht. Deze gebundelde krachten zijn heel waardevol. Daarnaast is het benutten en vermenigvuldigen van alle expertisen samen, een prachtig proces. Waar ik (Marijke Mul) altijd moeite heb gehad met het begeleiden van mensen in hun werk, ben ik de laatste jaren in een andere kracht gaan staan. Hierdoor zie ik nu dat mensen hun eigen kracht hebben. Die ze graag zelf ontdekken en toepassen, zodat ze niet alleen waardevol worden voor het bedrijf, maar ook dagelijks met veel zekerheid en plezier werken.

In de flow

Om het beste uit een team te halen en een fijne samenwerking teweeg te brengen, gaat het dus niet alleen om je eigen kracht, passie en eigenheid als ondernemer. Het gaat ook om de eigenheid van ieder individu in je team. Wanneer alle teamleden in hun kracht staan, raken ze in een bepaalde flow, omdat ze het écht leuk vind wat ze doen. De kunst als ondernemer is om teamleden de vrijheid te geven om de eigen kracht te ontdekken en hen zo in een flow te brengen. Bovendien wordt deze flow gedeeld met elkaar en met klanten, wat je weer uitstraalt als bedrijf. Er gaan dan ook heel veel credits naar mijn prachtige team! Zonder hen, zou ik dit niet allemaal kunnen doen.

Been there done that

Zoals ik al eerder noemde blijkt dat ik het ontwerpen écht leuk blijf vinden en daarom behoefte heb om dit dagelijks te doen. Daarnaast vind ik het dikwijls moeilijk om mijn bedrijf te sturen (wie heeft ooit gezegd dat het makkelijk zou zijn?), maar blijft het me tegelijk mateloos boeien. Als ervaringsdeskundige denk ik graag mee met andere ondernemers over wat ze écht graag willen en het praktisch verbeteren van processen. Bij veel situaties kan ik inmiddels zeggen: ‘Been there done that’ en met die kennis ga ik met mensen in gesprek. Hierbij ontstaan vaak hele mooie dingen. Ook dat is mijn kracht.

Zo help ik momenteel een echtpaar dat altijd een loodgietersbedrijf heeft gerund en momenteel het leven omgooit om een droom te verwezenlijken. In een gesprek heb ik hen doen inzien, dat hun droom niet onwerkelijk is. Nadat de knoop was doorgehakt en het stel de sprong besloot te wagen, heb ik geholpen met het ondernemersplan en tips gegeven over een website en de marketing. Ze zijn nu een Hotel aan het opzetten in Duitsland.

Ook zijn er al meerdere mensen langsgekomen die graag meer met sieraden willen werken. Ze hebben bijvoorbeeld zelf iets ontworpen en willen daarmee een collectie opzetten. Of ze hebben technisch advies nodig voor de vervaardiging van de mooiste creaties. Momenteel heb ik het agentschap op mij genomen voor een prachtig zilveren sieradencollectie.

Net als bij het ontwerpen van (persoonlijke en exclusieve) sieraden, haal ik energie uit dergelijke projecten. Vooral wanneer ik zie dat een ander ermee geholpen is. Dat is waar ik in mijn flow kom. Wie weet kan ik jou ook helpen je kracht te vinden. Ik ga graag met je in gesprek. Mijn eigen groei staat naast de groei van het bedrijf.

Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht