16.12.2021

Op zoek naar een goudsmid?

Je weet dat je een sieraad wilt laten maken. Maar waar vind je nu de goudsmid die voor jou het beste ontwerp kan maken? Wij begrijpen als geen ander dat deze vraag bij je opkomt en willen je in deze blog graag uitleggen wat een goudsmid doet, waarom je voor welke goudsmid moet kiezen en wat wij je hierin kunnen bieden.

Specialistisch werk

Een goudsmid is een ambachtelijk vakspecialist. Deze persoon heeft de kunde om een sieraad te ontwerpen, produceren, vermaken, vernieuwen, na te maken, te repareren of restaureren. De kennis die nodig is om al deze vaardigheden uit te voeren beginnen vanaf de start bij de opleiding. Meestal begint dat heel breed en gaat de op dat moment nog leerling zich steeds verder specialiseren. Het kan jaren duren voordat een goudsmid, alles wat binnen het vak nodig is om de meest prachtige sieraden te vervaardigen, zich heeft gespecialiseerd. Het kan enorm helpen als een leerling een leermeester naast zich heeft zitten. De fijne kneepjes van het vak leer je namelijk door de jaren heen en als het je gegeven is om dit al van een leermeester door te krijgen, helpt je dit om dit ambacht volledig onder de knie te krijgen.

Opbouw vaardigheid als goudsmid

Een goudsmid vordert in niveau in hoe lang ze dit ambacht uitoefenen. Het gaat namelijk vooral om doen! Hoeveel meer vlieguren er achter de werkbank worden gemaakt, hoe beter ze de technieken onder de knie krijgen en hoeveel strakker en meer precies er gewerkt gaat worden. Als iemand pas sinds kort bezig is in het vak voor goudsmid, leert de goudsmid het meest van het maken van reparaties. Bij het doen van veel reparaties leert de goudsmid snelheid en inzicht opbouwen. Bij het maken van nieuwe sieraden heb je als persoon heel andere vaardigheden nodig. Hier is inzicht in vormgeving en zorgvuldigheid veel belangrijker. Het één hoeft niet zonder het ander te gaan. Dus als een goudsmid eerst veel sieraden repareert en daarna verder gaat in het maken van steeds meer handgemaakte sieraden, neemt hij de vaardigheden, snelheid en oplossingsgerichtheid mee in de extra disciplines voor het vervaardigen van nieuwe sieraden. 

Onze goudsmeden

Sieraadlatenmaken.nl is ontstaan doordat er bij goudsmid Marijke Mul meerdere goudsmeden met elkaar gingen samenwerken. Hierbij werd de chemie zichtbaar die goudsmeden elkaar konden brengen. De groei die goudsmeden maken door samen te werken, van elkaar te leren door met elkaar mee te kijken. Binnen het platform Sieraadlatenmaken.nl kunnen wij de beste goudsmeden selecteren en aan jouw sieraad verbinden. Iedere vraag met betrekking tot een sieraad waar jij mee komt, zullen wij kunnen beantwoorden. Wij hebben specialistische goudsmeden die voor u het beste ontwerp kunnen maken voor een nieuw sieraad. Goudsmeden met de kennis en kunde in het maken van een nieuw sieraad, het vermaken van sieraden, het repareren of restaureren van sieraden. Goudsmeden met kennis van edelstenen of de beste vaardigheden voor het zetten van deze natuurwonderen in jouw sieraad.

Laat maar weten waar onze goudsmeden jou bij kunnen helpen!